Μια άλλη σημαντική πληροφορία αφορά την εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών , οι οποίες προετοιμάζουν εκατοντάδες Κινέζους Ουιγούρους τρομοκράτες για «επιχειρήσεις» εναντίον των συριακών και ρωσικών δυνάμεων. Για του λόγου το αληθές Κούρδοι μαχητές επιβεβαίωσαν ότι  σε πρόσφατη άλωση συριακής  πόλης  βρέθηκαν δεκάδες   πτώματα των Κινέζων Ουιγούρων .
Στα πλαίσια αυτά  το ρωσικό γενικό επιτελείο , αποφάσισε να αποστείλει ειδικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη.
Στην Συρία θα αποσταλεί μία ταξιαρχία της  GRU (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών)  με 1.000 άτομα για να συμμετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά κυρίως για να καλύψει την ασφάλεια ενός δεύτερου αεροδρομίου  που θα διατεθεί για τις ανάγκες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, αναφέρει πηγή εντός του επιτελείου.
Ένας Σύρος ανώτερος αξιωματικός που συμμετέχει στο κοινό επιχειρησιακό αρχηγείο στην Δαμασκό, δήλωσε στην εφημερίδα του Κουβέιτ Al-Rai , σχετικά με τα σχέδια για την δημιουργία ενός  ακόμη επιπλέον αεροδρομίου  στην Συρία.
Το δεύτερο αεροδρόμιο που θα ενεργοποιηθεί για  λογαριασμό της ρωσικής αεροπορίας  θα είναι ανατολικά της πόλης Χομς στην περιοχή Al-Shayrat , που  αποτελεί και την καλύτερη επιλογή για την φιλοξενία των  νεοαφιχθέντων   ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.
Η Ρωσία ζήτησε επίσης  από την μια κοινή στρατιωτική  δύναμη  («Χεζμπολάχ»,  συριακός στρατός και Ιρανοί φρουροί),  να ανακτήσουν  τον έλεγχο της  περιοχής Al-Karateyn και της Παλμύρα από τους Τζιχαντιστές  , προκειμένου να επεκταθεί η περίμετρο ασφαλείας γύρω από την δεύτερη ρωσική αεροπορική βάση. Σύμφωνα με  πηγές, η συριακή  βάση διαθέτει  δύο διαδρόμους μήκους τριών χιλιομέτρων και 45 υπόστεγα. Ομάδες  Ρώσων και Σύρων μηχανικών εργάζονται ήδη στην βάση αυτή.
Σύντομα θα ξεκινήσει μεγάλη χερσαία επιχείρηση για την κατάληψη της  Παλμύρας. Οι συμμαχικές δυνάμεις («Χεζμπολάχ»,  συριακός στρατός και  Ιρανοί)  ευρίσκονται στην γραμμή εξορμήσεως έτοιμοι για επίθεση  , χρειάζονται  όμως και ισχυρή  εναέρια υποστήριξή για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες τους.
Από ότι διαφαίνεται σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η ρωσική επέμβαση εισέρχεται στην δεύτερη και κύρια φάσης της , η οποία αφορά την πλήρη εξολόθρευση των Τζιχαντιστών. Αυτό το μόρφωμα με την ονομασία « Χαλιφάτο της Συρίας και του Ιράκ» , θα εξαφανιστεί  από τον χάρτη.
Από την άλλη πλευρά όμως θα έχουμε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία. Οι Οθωμανικές βλέψεις της Άγκυρας και η κάθοδο  των Ρώσων στην Μέση Ανατολή σηματοδοτούν μια νέα εποχή , σημαντικών ανακατατάξεων και εξελίξεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.